Project omschrijving

Cider recept: mosselen met cider

Een heerlijk cider recept: mosselen met cider. Door de cider en kwark is dit gerecht subtieler en lichter van smaak dan wanneer je het met wijn en room klaarmaakt. Makkelijk te bereiden en schitterend om te presenteren. Een echte aanrader als je snel iets bijzonders op tafel wilt toveren.

Ingrediënten

Cider recept: mosselen met cider ( 4 personen)

• 300 ml real cider
• 2 kg mosselen
• 2,5 ons gerookte spek reepjes
• 2 teentjes knoflook
• 4 eetlepels kwark
• 1 bosje verse bladpeterselie
• cocosolie of olijfolie

Voor de toast:
• ½ of heel brood / ciabatta, dik gesneden
• 2 teentjes knoflook
• extra vierge olijfolie

Bereiden

1. Controleer de mosselen. Als ze open zijn, geef er dan een tikje op zodat ze sluiten. Doen ze dat niet, dan weggooien. Besprenkel je brood met extra vierge olijfolie en doe deze alvast in de oven of grill om te toasten (oven op 150 graden). Snij de knoflook in fijne plakjes of snipperen.

2. Giet in een grote pan wat cocosolie, even opwarmen, en voeg dan de spekreepjes toe. Bak deze tot ze lekker krokant zijn. Schep de spekjes uit de pan en laat het vet achter.

3. Fruit de knoflook licht in het achtergebleven vocht. Voeg de mosselen in de hete pan samen met cider en een flinke scheut olijfolie. Dek af met een deksel en laat stomen gedurende 3 tot 4 minuten of totdat de mosselen open zijn. Pan even schudden.

4. Haal de mosselen uit de pan en laat de cider achter. De gesloten mosselen gooi je weg. De rest serveer je in één grote kom om te delen of 4 borden. Even afdekken want ze koelen snel af.

5. Roer de kwark met een garde door de cider en laat hem nog een paar minuten op hoog vuur doorkoken. Wrijf ondertussen een beetje knoflook over je toast. Voeg daarna het grootste deel van de kruiden en een beetje van de spek toe aan je saus en breng op smaak met een beetje verse peper. Even roeren en dan de saus over je mosselen gieten. Strooi de resterende kruiden met nog een beetje spek over de mosselen, brood erbij, (restant) cider in glazen schenken en smullen maar.