Cider gewoontes

Elk land heeft zijn eigen cider gewoontes. Niet alleen de manier waarop het gemaakt wordt verschilt, maar ook de wijze waarop het wordt ingeschonken en gedronken.

HOE DRINK JE HET?

Vroeger werd de cider uit een mok gedronken met meerdere oren. Tegenwoordig is het in Engeland de drinkgewoonte om het in een ‘pint’ glas te drinken. Je kunt er eventueel ijs aan toevoegen, maar de traditie is om het licht gekoeld en zonder ijs te drinken zodat de smaak niet verwaterd.

Echter, als je de nuance van cider wilt ruiken en proeven, dan is het raadzaam de cider uit een wijnglas te drinken.

Wassail

Het woord Wassail is afgeleid van het Angelsaksische ‘wes hal‘ wat betekent ‘goede gezondheid’ of ‘zijn geheel’. Dit ritueel wordt uitgevoerd om de bomen te beschermen tegen boze geesten en om een overvloedig oogst te bevorderen en wordt nog steeds uitgevoerd in het westen van Engeland. Het ritueel omvat vijf belangrijke punten: verzamelen rond een appelboom, het zingen van het lied wassailing, cider gieten over de wortels van de boom, harde geluiden om de boze geesten af te schrikken en een toast. Tegenwoordig is het traditie om de rite te houden rond de ‘twaalfde nacht’.