Kies je favoriete cider glas
Cider glazen

Het is een vraag die ik regelmatig krijg: uit wat voor glas drink je cider nu? Aangezien cider weinig bekend is in Nederland, hebben wij hier nog geen typisch cider glas. Dit in tegenstelling tot wijn- en bier glazen waar elk type wijn of bier een bijpassend glas heeft, speciaal ontworpen voor de beste smaakbeleving.

De omliggende landen drinken hun cider allemaal uit een ander glas. Zo is het in Engeland de gewoonte om cider in een ‘pint’ glas te drinken. In Frankrijk hebben de glazen meer weg van een wijnglas. En in vroeger tijden werd cider uit een mok gedronken.

Alles kan natuurlijk. Wat mij betreft is het ook afhankelijk van het moment. Ik kies een wijnglas tijdens het eten en een pint cider in de pub. Maar wat is nou de beste optie?

Bij de keuze van het glas draait het erom hoeveel zuurstof de cider krijgt en hoe deze je neus bereikt. Als je de nuance van cider echt wilt proeven, kun je daarom het beste kiezen voor een tulpglas of een wijnglas. Schenk de cider in een wijd glas om de zuurstof goed te laten mengen bij het uitschenken zodat de aroma’s vrij komen. Door de taps toelopende vorm kun je de cider beter ruiken.

Wil je het verschil ervaren? Zet een aantal verschillende glazen naast elkaar en schenk hier dezelfde cider in uit. Proef je het verschil?

English article about the perfect cider glass: www.ciderjournal.com