Cider kopen: Hoe selecteer je een goede cider?

Je staat in een winkel en kunt kiezen uit een keur van ciders. Hoe beslis je welke cider je gaat kopen?

Eigenlijk is het vergelijkbaar met het kopen van een goede wijn. Ook dan let je op de informatie achter op het label, de omschrijving van het product, prijsklasse, eventuele recenties en awards. En ja, ik let zéker ook op de voorkant. Ik zal atijd een goed uitziend label verkiezen boven eentje die mij niet aanspreekt, zeker als ik de cider nog niet ken. Een maaltijd beoordeel je toch ook voor een deel op de presentatie?

Wil je cider online kopen, klik dan op de foto’s onder aan de pagina.

Waar let ik op:
Label: of er kunstmatige kleurstoffen, zoetstoffen of andere toevoegingen aanwezig zijn (deze horen niet thuis in een real cider).
Productie: zijn er “vintage” appels gebruikt, hoe lang is de cider gerijpt, op eiken of niet? (dit zegt iets over de smaak) en is de cider lokaal geproduceerd?
Prijs: heb je een goedkope cider te pakken, weet dan dat deze vaak industrieel geproduceerd is. Deze ciders zijn om prijstechnische redenen gemaakt op basis van appel concentraat in plaats van echte appels en aangelengd met water. Dit komt niet ten goede van de smaak. Het concentraat wordt aangelengd met water en suiker, waardoor je de diepgang van de echte gefermenteerde appels mist.
Check internet! Als je de naam van de cider producent in typt, vindt je een keur van informatie. Bijvoorbeeld of ze awards hebben gewonnen met hun cider. Hoe ze de smaak van de cider omschrijven (dit staat lang niet altijd op het label)

Tip:
Vindt je de cider lekker, maak er dan een foto van met je telefoon. Je zal niet de eerste zijn die terug komt en niet meer kan herinneren welke cider je nu zo speciaal vond.