Cider proeven

Er is heel veel keuze op het gebied van real ciders. Aangezien elke producent zijn eigen wijze van bereiden heeft, smaken alle ciders anders. Deze verschillen ontstaan door de streek, de keuze van de cider appels, het fermentatie proces, filtering en de wijze waarop en hoe lang de cider is gerijpt. Je kunt je dus voorstellen dat de smaak per cider enorm varieert, zowel per land, streek als producent!

Cider proeven is net als bij wijn; complex en met zeer uiteenlopende smaken. Je hebt droge en medium ciders, fruitig of houtgerijpt, fris of uitdagend. Tijdens het cider proeven, let je op dezelfde aspecten als wanneer je wijn proeft: de kleur, geur, smaak en nasmaak.

Kleur

De kleur van cider varieert van licht geel naar diep goud. Vaak zegt de kleur al iets over de smaak. Een lichte kleur is frisser, terwijl een diepe kleur meestal een intensere smaak geeft doordat de cider meer tannines bevat of op hout is gerijpt. Het uiterlijk van de cider verschilt ook veel: van troebel door het bezinksel naar volledig helder.  Dit wordt voornamelijk veroorzaakt door de mate van filtering tussen het persen en het fermenteren. Ook de filtering heeft een effect op de smaak. Zo kan een ongefilterde cider meer naar appel smaken.

Geur

De geur kan omschreven worden als gedroogd fruit, appelig, aards, balsamico, kruidig, vers fruit, boerderij of houtachtig. Laat je niet misleiden door intense geuren. Sommige ciders zijn net als overrijpe kazen: hoe sterker de geur, hoe lekkerder de cider.

Smaak

Als je cider gaat proeven, is de smaak allereerst eenvoudig te verdelen in droog, medium en zoet. De smaak van de cider wordt door een aantal factoren bepaald, namelijk:

– de aanwezige rest suikers in de cider
– bitterheid van de appel
– zuurtegraad
– aanwezige tannines
– het alcohol percentage

En ook hier geldt weer dat het hele bereidingsproces invloed heeft op de smaak van de cider. Proef je bijvoorbeeld vanille, dan is de cider waarschijnlijk houtgerijpt.

Nasmaak en beoordeling

Bij de nasmaak gaat het erom hoe lang de smaak blijft hangen. Is deze vluchtig en snel weg of blijft deze lang hangen. Wat proef je nadat je de cider hebt gedronken? Komt de nasmaak overheen met de geur en de smaak?

De enige manier om de cider te beoordelen blijft uiteraard: vind ik deze cider lekker of niet. Overigens is er een groot verschil tussen het proeven van wijn en cider proeven. Cider drink je gewoon op en spuug je niet uit.