Project omschrijving

cider recept: SPELT BROOD

Dit cider recept: spelt brood met cider en zonnebloempitten geeft het brood een heerlijk zuurtje (zoals je verwacht van een zuurdesem brood). Bijkomend voordeel is dat dit brood snel te bereiden is door het gebruik van zowel spelt- als tarwebloem waardoor je het maar kort hoeft te kneden. Heerlijk met wat cheddar of boeren kaas, pittige chutney en een glas koude cider.

IngrediËnten

Cider recept: Spelt brood

250 g tarwebloem
250 g volkoren speltbloem
7 g (zakje) gedroogde gist
1 theelepel zout
1 eetlepel honing
250 ml droge cider zoals Henney’s Dry of Hallets Real Cider
100 ml warm water
100 g zonnebloempitten

Bereiden

1. Meng meel, gist en zout in een grote kom. Meng in een andere kom de honing, droge cider en warm water tot een  lauw mengsel: als het is te warm is, laat het dan even afkoelen.

2. Voeg de cider en honing aan het bloemmengsel toe en meng deze met je handen door elkaar. Door het gebruik van twee verschillende soorten bloem hoef je het deeg slechts 1 minuut te kneden. Zorg dat alles goed is gemengd en het deeg zacht aanvoelt. Voeg de zonnebloempitten toe en kneed licht door het deeg heen. Plaats het deeg in een grote, licht geoliede kom en dek af met huishoudfolie.  Laat het deeg 1 uur rijzen tot ongeveer 1½ maal de oorspronkelijke grootte.

3. Haal het deeg uit de kom en breng het in de gewenste vorm. Plaats het brood op de bakplaat en bedek deze met huishoudfolie. Laat gedurende 45-60 minuten rijzen en verwarm intussen de oven voor op 200C / 400F / gasstand 6.

4. Bestrooi de bovenkant van het gerezen deeg met bloem en maak een aantal inkervingen in de bovenkant van het brood met een scherp mes. Bak het brood 15 minuten. Verlaag daarna de temperatuur naar 180C / 350F / gasstand 4 en laat nog 30 minuten in de oven. Haal je brood uit de oven en laat het afkoelen op een rooster alvorens te snijden en serveren.

Het originele (English) recept kun je vinden op www.theguardian.com