Proeverij Het Ciderhuis

Artikel geschreven door 

9845_392339787576343_613380594_nVia vrienden die bij het Youth Food Movement (YFM) in Utrecht zitten, werd ik uitgenodigd voor een Cider-proeverij. Cider..wat was dat ook alweer? Lijkt dat niet heel sterk op Jillz? Een drankje dat ik overigens weleens drink. Heerlijk op een terrasje. Maar na de proeverij weet ik wat ‘Real Ciders’ zijn en kan ik met trots zeggen dat ik mijn nieuwe drankje gevonden denk te hebben.

De proeverij werd gehouden door Margot Sanderse van Het Ciderhuis op een toplocatie. Een vriend van haar woont aan de Oude Gracht in Utrecht in een knus en rond woninkje. Heel gezellig aan het water.

We begonnen met een bruisende cider, een soort champie met appelsmaak. Daarna kregen we een klein glaasje Jillz.. Wow wat zoet en industrieel smaakte dat ineens. We kregen uitleg:

Cider is een typisch Brits drankje dat tevens in Frankrijk wordt geproduceerd. Het wordt op bijna dezelfde wijze gebrouwen als wijn! Sommige ciders worden in een soort koek van stro verwerkt waar doeken om gebonden worden, deze koeken worden opgestapeld en vervolgens in een pers geplaatst. De sap van de appels vormt de cider. Anders dan wijn hoeft cider niet lang te liggen en is na enkele weken al goed drinkbaar.

In Engeland vind je ciders zelfs op de tap. Waarom wordt cider eigenlijk weinig in Nederland gedronken? Kortweg: we kweken daar de juiste appels niet voor. Cider-appels hebben een specifieke smaak die zeer geschikt zijn voor het maken van ciders. De ciders varieren tussen de 4 en 8% alcohol.
We proefden ook perenciders. Deze hadden een wat zachtere smaak. Daarnaast heb je nog een verschil in gefilterde en ongefilterde ciders. Je kunt het vergelijken met heldere en troebele appelsap. Dit heeft te maken met het wel of niet filteren van het bezinksel. In sommige ciders vind je nog wat bezinksel onderin de fles. Dit zou, net als bij thee, nog wat aroma afgeven aan de drank. Daarnaast verschillen de ciders per land, streek en producent. Net zoals wijnen heb je droge en zoete ciders. Zelf vond ik de meest droge erg lekker! Na afloop ging er dan ook een flesje van mee naar huis.

1544348_734491303241324_306520537_nWaarom ik dit een erg prettig drankje vind? Wijn vind ik vaak wrang en bier bitter. Cider zit er eigenlijk net tussenin. Ik vind ’t een echt zomerdrankje. Heerlijke fris en sprankelend en het hakte er niet zo snel in als wijn.
Cider is tevens te verwerken in allerlei receptenzoals een soort Cider(gluh)wijn, door de kaasfondue, in een cake en meer. Bekijk een aantal recepten hier.

Nu komt het mooie: ciders zijn een redelijk gezond drankje, voor zover je alcohol gezond kunt noemen natuurlijk. Maar een real cider zou een gezonde keuze kunnen zijn. Het is namelijk een natuurlijk product geproduceerd uit gefermenteerde appels. Ciders bevatten een hoog ijzer-gehalte en een hoop antioxidanten. Zelfs bij de behandeling van diabetes wordt appelcider weleens gebruikt. Appelcider kan namelijk een positieve werking hebben op het bloed- en cholesterolgehalte. Je kunt het qua gezondheid vergelijken met rode wijn. Uiteraard geldt hier ook wel weer bij: matig altijd het alcoholgebruik.

Zoals ik al zei zijn échte ciders moeilijk te krijgen in Nederland. Hopelijk is deze cultuur nog wel upcoming in ons land. Gelukkig kun je op Het Ciderhuis verschillende lekkere ciders bestellen (ook alcoholvrij).

Cheers!

Voor meer artikelen van MissFit, klik hier.