Wat is appelcider

Appelcider is een heerlijke, licht alcoholische appel drank, variërend van 4% tot 8% alcohol. Echte cider is gemaakt van een mix van gewone en speciale cider appels.

Hoe wordt appelcider gemaakt

Rond oktober worden de appels geselecteerd, gewassen en tot pulp (pommeau) vermalen. Dit proces heet scratting. Deze pulp gaat in een speciale ciderpers. Hier wordt de pulp in houten mallen opgestapeld waarna het sap eruit geperst wordt. Het restant, de platgeperste appel pulp – ook wel kaas genoemd, gaat veelal naar de varkens toe.

Het sap wordt in vaten gefermenteerd bij een temperatuur van 4-6 °C. Om te voorkomen dat de cider gaat oxideren of verkleuren, wordt het vat zodanig gevuld dat er geen lucht bij kan komen. Overigens is tijdens het hele proces het schoonmaken en schoonhouden van alle apparatuur en benodigdheden het meeste werk. Een bacterie kan namelijk een heel vat cider verpesten.

Nadat de fermentatie alle suikers geheel of gedeeltelijk heeft omgezet (dry of medium cider), wordt de drank geklaard (racked) waardoor dode gistcellen en ander ongewenst materiaal achterblijven. Na gisting wordt de cider overgebracht naar een (eiken) vat voor rijping. De cider is na drie tot 6 maanden gereed, maar blijft meestal voor de smaak nog langer in de vaten rijpen.

Soorten en smaken

Real cider maken is dus een traditionele ambacht, vergelijkbaar met wijn. Elke producent heeft zijn eigen handschrift en bepaalt de smaak van zijn cider door een keuze te maken uit de honderden verschillende cider appel soorten. Meestal is een cider gemaakt uit een mix van 8 tot 10 verschillende appelsoorten. De cider appels worden gekozen op smaak: zoet, zuur, bitter en tannines moeten in een mooie balans aanwezig zijn. De smaak van cider varieert dus enorm, zowel per land, streek als producent!

Je kunt cider in eerste instantie classificeren van droog naar medium ciders. Een traditioneel Engelse cider wordt bijvoorbeeld gemaakt van bitterzoete appels met een hoger alcohol percentage, een droge smaak en een complex gerijpt karakter. De medium variant bevat over het algemeen minder alcohol en is veel fruitiger qua smaak. Denk bij medium overigens niet dat je te maken hebt met een zoet drankje! Je proeft nog steeds de appels, gist en fermentatie in plaats van water met toegevoegde suikers.

Het uiterlijk van de drank verschilt ook veel: van troebel door het bezinksel naar volledig helder. De verschillen in helderheid worden voornamelijk veroorzaakt door de mate van filtering tussen het persen en het fermenteren. De aanwezige tannine geeft cider zijn kleur: hoe meer tannine, hoe dieper de kleur.

Scrumpy cider

Scrumpy cider is een term die vroeger gebruikt werd voor lokale en in kleinere hoeveelheden geproduceerde ciders.

De naam komt voort uit het verouderde dialect van het woord “scrimp“, wat een kleine of verdorde appel betekent en het werkwoord “scrump“, wat gestolen vruchten betekent. De term wordt tegenwoordig vooral gebruikt voor traditioneel geproduceerde farmers cider: zonder filtratie, conserveringsmiddelen of toevoegingen als water of suiker.

In ons assortiment kun je voor een ongefilterde scrumpy of een klassieke farmers scrumpy kiezen.

Wat is perry

Perry is hetzelfde als cider, maar dan gemaakt van peren. Net zoals bij cider, heb je er speciale peren voor nodig. Het proces is lastiger dan cider, aangezien het hele proces meet bacterie gevoelig is.