Wat is real cider?

Er zijn grote verschillen in cider. Eén daarvan is de prijs. De andere is de smaak. Beiden hebben te maken met de wijze waarop de cider geproduceerd is. Er is namelijk een groot verschil tussen real cider en zogenaamde industriële of commerciële cider. Wat is real cider dan?

Industriële cider

Een industriële cider is een massaal geproduceerde cider, gebaseerd op prijs in plaats van kwaliteit. Om de prijs laag te houden, wordt er gebruik gemaakt van een appel concentraat in plaats van echte appels. Deze wordt aangelengd met water en suiker om de smaak van appel weer enigszins terug te krijgen. Als je het etiket van een commerciële cider leest, zie je het verschil. Ze gebruiken termen als natuurlijk bronwater en suiker, maar er wordt niets vermeld over de appelsoorten of het fermentatie proces. Verder vind je toevoegingen als kunstmatige kleur- en zoetstoffen en conserveringsmiddelen. Het voordeel van deze ‘ciders’ is hun prijs en een stabiele smaak: elke fles / jaar smaakt hetzelfde.

Real cider

Real cider, ook wel hard – of craft cider genoemd, is gemaakt van minimaal 95% geperste en gefermenteerde appel. Veel producenten gebruiken enkel de natuurlijke methode zonder de toevoeging van gist, suiker of water. De ciders worden gemaakt van lokaal geproduceerde appels waarbij gebruik wordt gemaakt van traditionele productie methoden. Real ciders hebben dus geen onnatuurlijke toevoegingen en hebben meer diepgang en geven complexere smaak impressie.

Wil je meer lezen over dit onderwerp:

http://petebrown.blogspot.co.uk