Cider column Frisse Mosterd

Met hoge hakken in de modder

Tips voor iedereen die een keer op bezoek wil bij een cider producent. Als je tips wilt welke ciderhuizen de moeite waard zijn om te bezoeken, stuur dan een mail naar margot@hetciderhuis.nl.

Cider is bijzonder. Niet alleen als drankje maar ook alles daar omheen.In 2012 ben ik voor het eerst op strooptocht gegaan naar ciders. Ik kwam rechtstreeks uit het bedrijfsleven: pakje – hakje en met een strakke planning. Er is ondertussen veel veranderd.

Geen hakken maar Wellies

De cider farms zijn echt zoals je ze verwacht: op de meest bijzondere en schitterende locaties omringt door nog mooiere boomgaarden. Grote schuren waar het proces van appel tot cider plaatsvindt. En ja, daar zijn hakken niet handig. Zeker niet als het heeft geregend. Dat hoef je maar één keer mee te maken.

Vergeet je agenda

In het begin probeerde ik 4 tot 5 bezoeken aan nieuwe producenten per dag te plannen. Foutje. We delen dezelfde passie, vergeet je planning dan maar.Ze zijn zo enthousiast dat ze je alles laten zien, meenemen in het proces en bijzondere ciders laten proeven. En daarna komt de derde helft. verder praten tijdens de lunch in de pub.

Begin je dag met een (engels) ontbijt!

Moet ik dit nog verder uitleggen? Een degelijk engels ontbijt is een perfecte basis voor een cider strooptocht. Het is namelijk niet zoals bij wijn dat je ruikt, proeft en uitspuugt. Je drinkt het! Niets nippen van je drankje. Je krijgt er gewoon een stuk of 5. Vaak ook meer. Mind you, ik begin de eerste proeverij vaak al om 10 uur ’s ochtends… Dan is een ei met spek geen overbodige luxe.

www.frissemosterd.nl pagina 15