Project omschrijving

Cider recept: gevulde lam

Als je van lam houdt, dan zou ik dit recept zeker een keer maken. Smaakvol vlees met een overheerlijke vulling. Je haalt er de lente mee in huis. Dit recept is gebaseerd op een oud Kentisch recept.

INGREDIËNTEN

Cider recept: gevulde lam

  • 2 tot 2.5 kg lamsbout, uitgebeend
  • 40 g boter
  • ½ middelgrote ui, fijngehakt
  • 1 stengel bleekselderij, in blokjes
  • 1 appel, zonder klokhuis en in blokjes gesneden
  • 2 teentjes geraspte knoflook
  • ¼ theelepel gember (bij voorkeur vers geraspt)
  • nootmuskaat
  • 350 g spinazie bladeren
  • 100 g kruidkoek, verkruimeld
  • 75 g paneermeel
  • 4 takjes tijm
  • geraspte schil van ½ citroen
  • olijfolie
  • 250 ml droge cider bijvoorbeeld Englands Pride of Worley’s Red Hen
  • 300 ml lam- of kippenbouillon

Bereiden

1. Verwarm de oven voor op 230 ° C / gasstand 8. Weeg de lamsbout en bereken de kooktijd door 17 minuten per 500g voor het lam te rekenen. Smelt de boter in een grote pan op een laag vuur. Bak de ui, selderij en appel tot deze zacht zijn. Voeg de knoflook en kruiden toe en kook een minuut mee.

2. Doe de spinazie in een pan met een scheutje water en dek af. Kook op een matig vuur gedurende ongeveer 4 minuten, tot de spinazie volledig geslonken is. Knijp het overtollige water uit de spinazie en hak grof. Doe de spinazie terug in de pan en verwarm licht om het vocht in de spinazie te laten verdampen.

Meng de kruidkoek en paneermeel in een kom met de tijm en citroenrasp. Voeg peper en zout toe naar smaak. Voeg hier de spinazie en het ui-mengsel aan toe.

3. Vul de lamsbout met het mengsel en zet alles vast met een touwtje zodat de vulling erin blijft. Doe deze in een braadslee, wrijf het vlees in met olijfolie en breng op smaak.  Braadt de lamsbout gedurende 20 minuten en verlaag de temperatuur daarna naar 200C / gasstand 6 voor de rest van de kooktijd.

4. Haal het lam uit de braadslee, bedek losjes met aluminiumfolie en laat 15 minuten rusten. Ondertussen giet je het overgebleven sap uit de braadslee in een pannetje en plaats op een matig vuur. Voeg de cider en laat tot de helft inkoken. Voeg de bouillon toe. Roer nog even door en giet de jus daarna door een zeef.

Snijd het lamsvlees, serveer op de borden en giet de jus erover heen.

Het originele (English) recept vind je op www.telegraph.co.uk.

Importeur – Cider uit Engeland en Wales – Cider online bestellen